dimarts, 22 de gener del 2013

És Nou Barris independentista?

O dit d'una altra manera, guanyaria el SÍ en el referèndum per la independència de Catalunya? Doncs en aquest cas la resposta és clara: NO. Però no a tot arreu del districte aquesta afirmació és tant contundent. Tal com vam veure en aquest post la Renda dels ciutadans de Nou Barris (mitjana per barris) era decisiva en el vot a determinats partits polítics i per tant també cal preveure una evolució similar al resultat del Referèndum.

Ara cal doncs fer una hipòtesi per saber qui votaria que SÍ i qui que NO (i un fet molt important en el que no entraré: qui s'abstindrà o votarà en blanc?). Per ser el màxim de rigorós agafem l'últim baròmetre del Periódico de Catalunya fet per GESOP on veiem que qui optaria pel SÍ és el 82,5% dels votants de CiU, el 94% dels votants d'ERC, el 20% dels votants del PSC, el 50% dels votants d'ICV el 10% dels votants de C's (sic) i el 84% dels votants de les CUP. I votarien que no el 100% del PP, el 12,5% de CiU, el 3% d'ERC, el 75% del PSC, el 35% d'ICV, el 90% de C's i el 16% de les CUP. Aquestes són les dades, arrodoniments i NS/NC a banda. Per tant, i tenint en compte que la realitat del districte és diferent a la mitjana de tot el país, la hipòtesi és la següent: votarien a favor del SÍ el 100% de CiU, ERC i les CUP i un 50% d'ICV; en canvi votarien NO un 100% de PP, PSC, C's i un 50% d'ICV. L'arrodoniment de CiU es compensa, aproximadament, amb el del PSC i el d'ICV principalment. Així doncs tindríem el següent resultat per les darreres eleccions catalanes: 57,3% NO, 33,8% SÍ i 8,9% NS/NC.

Si mirem barri a barri veiem que a cap barri guanyaria el SÍ, tot i que a Vilapicina hi hauria un empat tècnic (només 3,5 punts de diferència):


Tot i que a Vilapicina i a Can Peguera el SÍ aconseguiria superar el 40%, trobem diferents barris on el NO guanyaria amb molta contundència: a Roquetes, Vallbona i Ciutat Meridiana hi hauria més de 40 punts de diferència a favor de quedar-se a Espanya.

Fent l'anàlisi segons la renda tornem a veure que hi ha una relació proporcional entre la Renda Familiar Disponible (RFD) i el vot afirmatiu al referèndum, tot i que en aquest cas amb una dispersió significativa que indica que segurament hi ha altres factors a tenir en compte per a decidir el vot.

 
Si estirem encara més el xiclet d'aquesta hipòtesi podríem veure l'evolució durant els últims anys d'aquest resultat (és agosarat pensar que el 100% dels vots de CiU a principis de segle anirien al SÍ, però per algun lloc s'ha de començar).


Observem que l'evolució és positiva i més si pensem que segurament la hipòtesi és menys certa com més ens allunyem en el temps, per tant no cal descartar un bon resultat al districte en el referèndum del 2014, perquè com més temps passa, més gent hi està convençuda. 

Tot i que és molt arriscat preveure amb tant de temps pel mig el resultat del referèndum si la hipòtesi fos certa i la tendència es mantingués podríem tenir un resultat a Nou Barris d'un 40-60, aproximadament, en contra de la independència. I aquí hi ha dues lectures, la que només mira aquest resultat i veu que el districte no és independentista i els que miren l'evolució i recorden que fa 10, 15 o 20 anys era impensable plantejar una situació tant favorable a la independència en aquest districte. Jo sóc d'aquests segons, sobretot perquè en conec uns quants que porten més de 15 anys treballant al districte per a que aquestes xifres no siguin només un somni. I que vegin que a Roquetes hi hauria uns 1.500 independentistes o que a Prosperitat siguin gairebé 4.000 és el millor regal a tants anys de lluita incansable i el millor estímul per a que, els que no portem tant de temps, seguim en la mateixa línia.

Si mirem per Secció Censal trobem resultats per animar als independentistes, però també uns quants que haurien de preocupar. En el total de les 116 SC en les que es divideix Nou Barris el SÍ només guanyaria en 7 (havent un empat tècnic en 5 més). En canvi hi ha 7 SC on el NO supera el 70%, i fins i tot en una (que correspon a Ciutat Meridiana) la diferència entre el SÍ i el NO és de 61 punts! (17% vs 78%). El motiu de que consideri que són preocupants no és tant pel que pugui suposar aquesta contundència en el resultat global del referèndum (ens demostra que hi ha molta feina a fer) sinó en el fet que si guanyem el Referèndum, tal i com totes les enquestes indiquen, podríem tenir un problema de cohesió social en aquests barris, que és el que precisament no ens podem permetre de cap manera. 

Cal redoblar esforços per explicar a aquests barris (no només a 9B, aquesta realitat es repeteix en un gran nombre de barris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona) el que significa i el que no la independència sent molt pedagògics, però sobretot sent molt comprensius. No es tracta d'anar a convèncer-los de que votin SÍ (que també) sinó que vegin que si al final guanya el SÍ ells no han de patir "per res": ningú els expulsarà del país, ningú els farà canviar l'idioma, no perdran cap dret (al revés, en guanyaran uns quants!), no se'ls tractarà com a ciutadans de segona, no han de patir per la pensió (us impressionaria veure l'angoixa amb la que alguns d'aquests avis se'ns han acostat les darreres setmanes per preguntar per aquest fet), ... en definitiva no ho han de veure com un trauma, més enllà del sotrac emocional que els hi suposarà a alguns el fet de "deixar de viure a Espanya", el fet de que Catalunya sigui un país independent.

I per a que això passi el que cal és molt d'esforç i d'empatia, però sobretot cal ser possibilista, pragmàtic. Una de les primeres frases que vaig escoltar al Casal Republicà Francesc Layret de Nou Barris va ser "La Catalunya pura és la major enemiga de la Catalunya lliure". En un primer moment no ho vaig entendre, però ja fa molts anys que la tinc present. La llàstima és que encara n'hi ha molts companys de viatge que no ho veuen o no fan prou per a engruixir el percentatge d'independentistes d'aquest país. Però només és qüestió de temps. Guanyarem!

5 comentaris:

  1. Felicitats per la teva entrada al bloc. Molt interessant.

    Es evident que ara mateix Nou Barris es un dels territoris del nostre País on l'independentisme encara es minoritari. Si la consulta es aviat, com tots volem, cap el 2014, no hi ha temps material de revertir la situació.

    Si que hi ha temps de reduir la diferencia de vots entre el No i el Si a Nou Barris, i per tant contribuir decisivament a la victòria del Si a Catalunya. Hem avançat molt aquest últims anys, a Catalunya i a Nou Barris, però no està tot fet. La consulta, que es lluita encara per poder fer, no està guanyada. Caldrà molta feina i esforç, caldrà ser molt didàctic i pacient, i sobretot caldrà que les organitzacions i partits que facin campanya pel Si a la consulta a nivell nacional tinguin clar que cal apostar de manera decisiva per a fer campanyes en territoris on vota molta gent i el No encara es majoritari, com passa a molts llocs de l'Àrea Metropolitana.

    On discrepo una mica es en la teva preocupació per la falta de cohesió social. I no es per la negui, es per que aquesta manca de cohesió hi és. En els barris amb menys renda, lamentablement, es on acostumen és concentrar-se els problemes de cohesió social. Això ja passa ara, i contra això lluiten històricament associacions i col·lectius del Districte, demanant més recursos, més inversions, plans comunitaris, treballant en xarxa, ...

    ResponElimina
  2. Només felicitar-te per el estudi, però no només és la renda una variable important al hora d'explicar un comportament electoral. Desconec les dades precises de l'enquesta, però veig a cop d'ull que la teva regresió només explica el 20% de la variació i això no és suficient per arribar a conclusions, si més no optimes.
    El tipus de regresió suposso que ha sigut una regresió lineal, jo hagues utilizat un altre tipus de regresió, la logística doncs amb aquesta calcules la probabilitat que hi ha de votar si o no i és molt apropiada per aquest tipus d'estuds. Prova-ho!!!
    A part si em permets mira d'incloure més variables, como ara; l'Edat, situació laboral,o l'estat civil. Totes aquestes variables ajuden a explicar millor un comportament electoral com el que ara planteges.
    Esepro que et serveixi d'ajut i no t'hagis molestat per les critiques. Només són amb l'afany d'ajudar-te i a mira d'afinar més els resultats.
    P.D. Si fas servir la Regresió Logística has de tenir en compte que les variables només poden ser dicotòmiques o lineals, la variable dependent o sigui la variable a explicar ha de ser dicotòmica, per exemple com un SI o un NO, pero això si totes númeriques.

    Francesc Gil Fortuny.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc, abans de res gràcies per les apreciacions.
      Entenc el que dius però:
      1.- No sóc ni politòleg, ni sociòleg ni he cursat estadística, més enllà del que vaig necessitar per treure'm la llicenciatura de Física. Per tant és un estudi amateur i fet durant un parell de setmanes i sense més eines que l'Excel.
      2.- L'estudi no pretén ser un estudi, m'explico. Vaig començar analitzant les dades electorals a Nou Barris i vaig creuar-les amb alguna dada socioeconòmica i van sortir algunes gràfiques que em servien per explicar quatre coses que tenia ganes de dir des de fa temps. La intenció no era gaire més ambiciosa que aquesta.
      3.- Està clar que hi ha altres factors, però n'he mirat alguns (com el lloc de naixement o la llengua utilitzada) que no treuen correlacions tant bones com la Renda i alguns altres que sí però és perquè estan lligats directament amb la renda (com el % d'estudis superiors al barri o el % d'atur).
      4.- En concret aquesta entrada ja dic que és un divertimento, perquè està clar que és política ficció. Ni el 100% de votants convergents a 9B votaran sí, ni molt menys ho haguessin fet al 2003. Només és una primera aproximació a una realitat de la que poca gent ha "publicat" res i com que diversa gent em va dir que estaria bé fer-ho, m'he llençat a la piscina.
      Moltes gràcies de nou per les apreciacions, miraré de seguir amb les dades que tinc (aquesta és una altra dificultat) i estaré encantat de seguir debatent amb tu els resultats o els mètodes emprats.
      Salut!

      Elimina
  3. Gracies per la resposta; evidenment les apreciacions només eran això apreciacions, i només volia indicar-te com completar aquest anàlisis.
    Reitero la meva felicitació, i a més les conclusions són molt encertades.
    Espero que continuïs fent anàlisis, encara que sigui per divertimento, d'aquest tipus perque sempre ajuden a entendre una mica més la realitat.
    Reitero les meves felicitacions.
    PD. m'agradaria que a ser possible si algún dia fas alguna presentació m'ho fecis arribar, per exemple via twitter; @francescgil6 o bè per mail; francescgil6@gmail.com
    Gracies de nou. Un plaer haver pogut establir contacte amb tu.
    Francesc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Francesc,
      Potser en faig una les properes setmanes al Clot, si al final ho faig ja t'avisaré. Salut!

      Elimina