divendres, 11 de gener del 2013

Té influència el PIB del barri amb els resultats electorals? (I)


La resposta sembla òbvia, oi? Doncs aquesta pregunta té diferents respostes segons on poses el focus. Ara mirarem de respondre-la pel que fa al districte de Nou Barris, però en els propers dies veurem respostes diferents pel que fa la ciutat de Barcelona. A continuació hi ha les dades dels resultats electorals de Nou Barris segons el barri. Cada barri té assignat un número a la columna PIB, que de fet és el RFD (Renda Familiar Disponible). Per a que quedi clar, 100 és la mitjana de PIB de tots els barcelonins, 50 és la meitat del PIB i 200 és el doble. Com bé sabem Nou Barris és el districte "més pobre" de la ciutat de Barcelona, tenint com el 61.6% del PIB mig de la ciutat i on cap barri supera el 75%. Doncs bé les dades són les següents:


Així doncs veiem que els barris amb més PIB són Canyelles i Vilapicina i els que menys Can Peguera (molt destacat), Trinitat Nova, Ciutat Meridiana i Vallbona. També veiem que segons els barris els resultats electorals són clarament diferents. CiU i PSC tenen les diferències més grans entre barris, arribant a més de 15 punts percentuals, en canvi el PP o ICV tenen uns resultats més estables. Els "millors" barris per a cada partit polític són els següents, pel PSC és Ciutat Meridiana, pel PP Torre Baró, per CiU Vilapicina, per ICV és Vallbona, per C's és Canyelles, per ERC és Can Peguera i per les CUP també és Vallbona.

Els que coneixem la realitat del districte i els seus barris ja veiem que alguna correlació hi ha, però potser no tota la que ens pensem. La següent gràfica representa el percentatge de vot de cada partit polític segons el PIB del barri (he tret les 3 més petits per afinar més l'anàlisi):

De la gràfica veiem clarament que el PIB del barri té influència sobretot en el PSC i CiU, i en menor mesura amb ERC, però que en canvi no té pràcticament efectes sobre la resta de partits polítics especialment C's i ICV. Tot i que en alguns casos surten unes correlacions molt petites crec que és prou evident que, tot i que no segueixen estrictament una línia recta, hi ha una tendència clara ja sigui amb pendent positiva, negativa o zero. Si fem l'anàlisi per Secció Censal (que és com s'hauria de fer) surt pràcticament el mateix però la gràfica queda més "bruta" en haver una gran quantitat de punts. De totes maneres crec que no són públiques les dades de RFD per secció censal, potser més endavant m'animo a fer alguna cosa amb les Zones de Recerca Petites...

Un cop tenim les dades com les interpretem? Estaria bé un debat públic sobre la qüestió, però llenço unes quantes teories. Pel que fa al PSC la gràfica respon a l'imaginari col·lectiu de partit d'esquerres més votat a les zones més humils, i el mateix (a l'invers) passa per CiU. Però sobta que formacions clarament d'esquerres com ICV i les CUP o formacions clarament de dretes com el PP tinguin una tendència tant plana. O fins i tot que ERC sent un partit clarament d'esquerres tingui millors resultats a barris amb més PIB. Pel que fa a això últim aposto a afirmar que a Nou Barris la gent escull entre dreta o esquerra segons el seu marc de referència (Espanya o Catalunya) i això fa que ERC competeixi electoralment amb CiU i no tant amb el PSC. Pel que fa a ICV no tinc cap explicació raonable i més tenint en compte que no es repeteix si mirem els resultats globals de Barcelona, però això ja ho mirarem en un altre post. I pel que fa al PP i C's, està clar que la gent valora més el seu discurs nacionalista espanyol que les polítiques econòmiques. Per suposat aquest anàlisi resta incomplet sense tenir dades d'immigració, nivell d'estudis, llegua materna i/o habitual, ... però és un primer pas i m'agradaria encetar un debat que promet ser apassionant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada